Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Canelloni orzechowo-serowe

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

canelloni
1 opakowanie
botwina z buraka
50 dag
szalotka
3 szt
koniak
1 mały kieliszek
śmietana słodka
3 łyżki
orzechy włoskie
3/4 szkl posiekanych
masło
2 łyżki
jaja
2 szt
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
sos
masło
1,5 łyżki
mąka
1,5 łyżki
mleko
1,5 szkl
żółka
2 szt
starty ser
1 szkl
masło
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Canelloni orzechowo-serowe

Canelloni ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z botwniy usunąć zewnętrzne liście, a pozostałe umyć i ugotować je przez 1-2 minuty. Następnie odcedzić je i bardzo drobno posiekać. Do rondelka dodać masło (2 łyżki), szalotkę obrać, pokroić i dodać ją do rondelka. Szalotkę zeszklić, następnie wlać do niej koniak i zapalić;] Póżniej dodać śmietanę, botwinkę i smażyć kilka minut. Posiekane orzechy lekko zrumienić na patelni i dodać je go botwinki. Jajka roztrzepać i dodać je do masy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Ugotowane canelloni nafaszerować przygotowaną masą i układać w naczuniu żaroodpornym. W międzyczasie przyrządzić sos: w rondelku rozgrzać masło, dodać mąke i mieszać, tak długo aż mąka się zrumieni. Dolewać trochę mleka i ciągle mieszać(najlepiej gotować na małym ogniu). Następnie trzeba rondelek zdjąć z ognia, dodać żółka i połowę przygotowanego startego sera. Sos doprawić solą i gałką muszkatołową do smaku. PRzygotowanym sosem zalać nafaszerowane canelloni. Na wierzchu posypać pozostałą częścią startego sera. Piec 15 minut w 220 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak