Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bigos wykwintny

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona
1 kg
szynka wieprzowa
30 dkg
boczek wędzony
20 dkg
pieczarki
30 dkg
suszone śliwki kalifornijskie
10 szt
powidła śliwkowe
4-5 łyżka stołowa
fasolka \"Jaś\"
20 dkg
koncentrat pomidorowy
1 słoiczek
Przyprawa do mięs Prymat
szczypta g
Sklep Prymat
schab
30 dkg
grzyby suszone
3-4 leśne
wino czerwone
100 (do podlewania)
indyk
30 dkg
kiełbasa podwawelska
30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos wykwintny

Kapustę obgotować (na pół twardo i odlać z niej wodę), mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, czosnkiem i papryką, usmażyć (najlepiej w piekarniku w rękawie foliowym ok. 1 godz. w temp. 200 stopni). Boczek wędzony pokroić i stopić, kiełbasę pokroić w kostki i przesmażyć na patelni. Pieczarki pokroić w plastry i przesmażyć na maśle. Suszone grzyby namoczyć, obgotować i pokroić w paski. Fasolkę Jaś namoczyć i obgotować tak, aby nasiona były w całości.
Ugotowaną kapustę (bez wody)wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać usmażone mięso z sosem ze smażenia, stopiony boczek i przesmażoną kiełbasę oraz pieczarki i suszone grzybki. Delikatnie wymieszać i podgrzewać ok. 0,5 godziny, zważając, aby potrawa nie przypaliła się. Kolejno dodać suszone śliwki i powidła śliwkowe, wymieszać (można podlać bigos czerwonym winem -ale nie koniecznie) i jeszcze poddusić na małym ogniu, mieszając potrawę co jakiś czas. Na koniec dodać ugotowaną fasolkę Jasia i znowu wymieszać. Bigos może być przechowywany w lodówce lub innym
chłodnym miejscu. Z każdym kolejnym dniem potrawa jest smaczniejsza. Bigos można zamrażać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 28.01.2011 16:47
interesujący ten bigos,na pewno pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak