Przepis i sposób przygotowania na: Esensjonalny rosół z makaronem naleśnikowym
* szklanka mąki pszennej
* szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
* 4 jajka
* 2 szklanki wody gazowanej
* 2 łyżki oliwy
* płaska łyżeczka soli
* łyżka suszu pietruszki
Do rosołu wykorzystałam korpus, szyjkę i udko. Można wybrać inne części kurczaka, ale muszą być dosyć tłuste). Trzeba dobrze opłukać mięso, zalać zimną wodą i postawić na średnim ogniu. Po zagotowaniu zebrać pianę z wierzchu i dodać obraną włoszczyznę,pokrojoną w grube kawałki, ziele angielskie, listki laurowe, kulki pieprzu, łyżkę soli, opaloną małą cebulę (nad palnikiem, świeczką lub na patelni) i łuski cebuli. Zmniejszyć ogień. Gotować ok. 2 godzin, pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki i lubczyk i pół łyżki soli. Wyłowić opaloną cebulę i łuski.
Wszystkie składniki na makaron zmiksować na gładką masę. Smażyć na suchej patelni cienkie, dosyć blade naleśniki. Odstawić na jakiś czas, by ostygły, po czym pokroić na paski ulubionej szerokości.
Makaron zalewać gorącym rosołem i od razu podawać :)