Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

pilaw z mięsem

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż
200 gram
masło
2 łyżki
olej
2 łyżki
Goździki całe Prymat
2 szt.
Sklep Prymat
Szafran nitki Prymat
1/3 łyżeczki
kardamon
1/3 łyżeczki
Sklep Prymat
mięso wołowe
25 dag
cebula biała
1 szt.
marchewka
1 szt.
koperek
kilka gałązek
sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
2 ziarenka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: pilaw z mięsem

Ryż przepłucz, osącz i odstaw. Na patelni rozgrzej olej i sklarowane masło. Włóż pokrojone masło, dodaj pokrojoną cebulę i przyprawy, zrumień. Przełóż do rondla z grubym dnem. Na wierzchu ułóż pokrojoną marchewkę i koperek. Zalej wodą tak, by przykryła pilaw. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie. Wsyp ryż, uzupełnij wodę tak, by przykryła potrawę. Zagotuj i trzymaj na wolnym ogniu, aż woda odparuje, a ryż będzie miękki. Zestaw z ognia i pozostaw pod przykryciem przez kwadrans. Najpierw wyłóż na półmisek ryż, a potem resztę potrawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 10.01.2012 13:17
Przepis brzmi zachęcająco :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak