Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany na biszkopcie
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić. Dodać cukier i żółtka, cały czas ubijając. Następnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli dodać ją do masy jajecznej.
Tak przygotowany biszkopt wylać na blachę i piec przez około 25 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić i przekroić.
Przygotowanie masy serowej:
W garnku roztopić masło, dodać cukier i cukier waniliowy, ser, jajka i gotować na wolnym ogniu aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. W wodzie rozmieszać budyń i przelać do masy serowej, całość zagotować. Odstawić do wystudzenia.
Gdy masa serowa będzie już przestudzona przelać ją na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim blatem. Przygotować lukier i polać po wierzchu ciasta.