Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec na biszkopcie
Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Schłodzić.
Przygotować dwie formy do keksów. Każdą z nich starannie wyłożyć folią spożywczą. Na spód wlać po kilka łyżek schłodzonej galaretki. Wstawić do lodówki, aby stężała. Następnie ułożyć herbatniki i ponownie wlać po kilka łyżek galaretki i wstawić do lodówki. Pozostałą galaretkę również wstawić do lodówki, aby stężała.
Żelatynę rozpuścić starannie w gorącym mleku. Ostudzić. Śmietanę schłodzić, a następnie ubić z pozostałym cukrem pudrem. Na samym końcu połączyć z żelatyną (trzeba się spieszyć, bo śmietana szybko robi się bardzo sztywna). Przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki i galaretkę. Wygładzić i \"powciskać\" między śmietanę kawałki zastygłej galaretki. Na wierzch ułożyć biszkopt i dokładnie docisnąć.
Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem śmietanowca wyłożyć go dnem do góry i zdjąć folię spożywczą. Smacznego:)