Przepis i sposób przygotowania na: pyszny placek śliwkowy
25 dag mąki wymieszać z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Cytrynę sparzyć ok. 30 sekund i dokładnie wyszorować skórkę zetrzeć ją na tartce. I dodać do ciasta. Dodać jajko i połowę masła. Składniki szybko zagnieść i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut.
Do pozostałej mąki dodać 5 łyżek cukru, cynamon oraz pozostałe masło. Następnie z tych składników zagnieść grudkowate ciasto które też włożyć do zamrażalnika.
Śliwki dokładnie umyć i wyjąć z nich pestkę (ja użyłam mrożonych). Sok śliwkowy będzie do tego najlepszy zagotować z pozostałym cukrem. Dodać do niego śliwki i gotować ok. 5 minut. Następnie budyń rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać go do śliwek. Ponownie zagotować a następnie całość ostudzić.
Kruche ciasto rozwałkować (ja użyłam tortownicy) i gęsto ponakuwać. Brzegi ciasta dolepić po bokach. Następnie ciasto zapiec. Potem wylać na nie śliwki a następnie posypać kruszonką cynamonową. Piec do momentu zrumieniania kruszonki.