Przepis i sposób przygotowania na: Torcik marchewkowy
CIASTO:
25 dkg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg cukru - dałam 10 dkg
2 łyżki cukru z naturalną wanilią
40 dkg startej marchewki
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżeczki cynamonu - dodatkowo dałam 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
200 ml oleju
4 jajka
10 dkg rodzynek
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, cynamon i sól.
Wlewamy olej i ucierając mikserem, dodajemy do ciasta po jednym całym jajku. Chwilę całość miksujemy.
Dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę i rodzynki. Dokładnie mieszamy - ja zrobiłam to już ręcznie.
Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około godzinę w temperaturze 170-180\'C. Studzimy.
Masło roztapiamy i studzimy. W misce miksera łaczymy ser z cukrem pudrem oraz skórką cytrynową. Miksujemy chwilę. Nie przerywając miksowania powolutku, cieniutkim strumieniem wlewamy masło. Dodajemy esencję na sam koniec miksowania.
Ciasto kroimy na pół. Masę serową podzieliłam na dwie części i przełożyłam torcik oraz posmarowałam nią górę ciasta. Posypałam startą czekoladą z chili.
Gotowy torcik wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.