Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z aromatycznymi ziemniaczkami
Następnego dnia obrać ziemniaki, pokroć w grube plastry, przełożyć do naczynia żaoodpornego, najlepiej płaskiego, szerokiego, posypać solą ziołową, dodać rozmaryn, wszystko ze sobą wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Pierś z kaczki ułożyć na kratce, skórką do góry. W piekarniku pod karatką postawić blaszkę na której będzie się zbierał tłuszcz- najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Centralnie pod kaczką postawić naczynia z ziemniakami.
Piec w 180 stopniach ok 30-40 minut aż kaczka się ładnie zarumieni i ziemniaki będą upieczone. w czasie pieczenia mniej więcej co 10 minut polewać kaczkę pozostałą marynatą.
Po upieczeniu kaczkę wyłożyć na talerz, odczekac 10 minut i pokroić w plastry.
Kaczka wychodzi idelanie krucha, a ziemniaki na które skapywał podczas pieczenia tłuszcz i resztki marynaty są zniezwykle aromatyczne