Kartoflanka - buraczanka

Kartoflanka - buraczanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    5 sztuk
  • buraki

    4 sztuki
  • rosół

    1-1,5 litr
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • koperek

    2 łyżki
  • śmietana 12%

    4-6 łyżek
  • mąka

    1/2 łyżeczki
  • sól

    do smaku:
  • cebula

    1/2 sztuki
  • wędzonka

    2 plasterki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • cukier

    do smaku:
  • lubczyk

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki, 4 nieduże, miałam ugotowane - poprzedniego dnia robiłam jarzynkę i ugotowałam za dużo ( jeśli macie surowe to trzeba je najpierw ugotować bez obierania albo upiec).Obrałam je i pokroiłam w niedużą kostkę. Ziemniaki, też niezbyt duże, obrałam, pokroiłam w kostkę i zalałam rosołem, takim zwykłym wołowo-drobiowo-jarzynowym. Gdy były prawie miękkie dorzuciłam buraczki. Wędzonkę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na patelni, gdy się zrumieniła dodałam posiekaną drobno cebulę i podsmażyłam chwilę razem po czym dodałam wszystko do zupy, dosypałam lubczyk i pogotowałam chwilę. Śmietanę roztrzepałam w kubeczku dodając nieco cukru, soli i mąki - zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlałam do garnka. Mieszając zagotowałam i zdjęłam z ognia. Doprawiłam jeszcze przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jan_mag

19.05.2017 12:00
pięknie wygląda

cookingangelika

22.02.2017 11:38
Ciekawa zupa

[email protected]

15.12.2016 10:48
Wygląda pięknie

IZABELA29

05.11.2016 18:10
Uwielbiam zupy

Lis

02.10.2016 15:46
Cudownie smakowita:)

IZABELA29

23.08.2016 21:13
Pyszna zupa

Izabela28

03.08.2015 15:32
fajny przepis, warty wypróbowania:)

usmiech

27.07.2015 07:45
ciekawy przepis

Gracer

03.07.2015 08:10
super przepis

Laila2786

12.02.2013 15:46
kiedyś jadłam taką zupkę,pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat