Najpierw robimy barszcz , grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin , na drugi dzień gotujemy je w tej samej wodzie , w osobnym garnku gotujemy włoszczyznę z wszystkimi przyprawami i mamy ugotować wywar , zaś buraki obieramy i ścieramy na tartce , zalewamy je tym wywarem z włoszczyzny następnie dodajemy wywar z grzybów i pokrojony w plasterki czosnek . I całość gotujemy 30 minut, potem przecedzamy doprawiamy jeszcze do smaku , dodajemy koncentrat buraczany aby wyszedł ładny kolorek . Następnie robimy pierożki Grzyby na farsz ugotuj w szklance wody , potem odsącz , potem posiekaj , cebulę siekamy i zarumieńmy na masełku i dodajemy do grzybów , z mąki, soli , jajek zagniatamy ciasto , rozwałkować i wykrajać kółka nakładamy farsz i zlepiamy , gotujemy w osolonej wodzie . Barszczyk wlewamy na talerzyk i wkładamy pierożki do barszczu.