Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

afrykańczyk

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna
15 dag
jajko
8
cukier puder
20 dag
miód
10 dag
kakao
1 łyżeczka
mak
30 dag
mąka
4 łyżki
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
z tego pieczemy ciasto makowe
białko
1 szkl
cukir
1 szkl
mąka
1/2 szkl.
mąka ziemniaczana
4 łyżeczki
ocet
1 łyżka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
jabłka
1 kg
galaretka
2 szt
masło
1 łyżka
żółtko jajek
6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: afrykańczyk

z podanych składników pieczemy placki.margarynę ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku ,miód,mąkę,sodę oraz sparzony mak.na końcu delikatnie wymieszać pianę z białek.upiec 2 placki.następnie pieczemy placek biały,białka ubić z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem i ocet.następnie robimy masę jabłkową.jabłka obrać i zetrzeć na tarce podsmażyć na maśle,dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać.z żółtek,mleka,cukru,mąki ziemniaczanej,mąki pszennej gotujemy budyń.po ostudzeniu utrzeć z kostką masła.przełożyć ciasto,najpierw ciasto makowe potem krem,placek biały,masa jabłkowa,krem,ciasto makowe,polewa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 23.05.2011 21:13
rewelacja!
mirosława4 27.01.2011 20:50
ciekawa nazwa tego ciasta
teresa18 24.01.2011 18:22
trochę pracochłonne ale brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak