drożdże wkruszyć do kubka,rozetrzeć z odrobiną cukru,mąki i letniego mleka,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia,pozoastałą mąkę przesiać do miski,zrobić dołek i dodać żółtka,alkohol,masło i wyrośnięty zaczyn,wsypać cukier i szczyptę soli i wyrobić,dolewając mleko aby uzyskać gładkie elastyczne ciasto,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godz.w płskim rondlu rozgrzać olej,ciasto zamieszać łyżką i nabierać małe porcje,do środka każdej wcisnąć śliwkę lub czekoladę może być też cukierek toffi i wkładać na gorący tłuszcz,formując łezki,smażyć na złoty kolor z obu stron,wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcnik,jeszcze ciepłe pocsypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.