Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane mielońce
Oczyszczone pieczarki pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię, podsmażyć.
Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, chwilę smażyć i na końcu dodać również pokrojoną w kostkę paprykę.
Farsz smażyć jeszcze około 3-4 minuty.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do farszu dodać 1 łyżkę bułki tartej i wymieszać.
Bułka wciągnie nadmiar wytworzonego soku.
Mięso umyć, zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem.
Bułkę tartą zalać wodą i po napęcznieniu dodać do mięsa.
Jajka wbić do miski z mięsem, doprawić do smaku i wyrobić gładką masę.
Mięso i farsz podzielić na równe części. Każdy kawałek masy mięsnej rozłożyć na ręce, na środku kłaść po porcji farszu i zlepić formując podłużny i średni gruby kotlet.
Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron po około 5 minut.