Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żeberka z dzika duszone w warzywach

5.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka
1 kg
mąka pszenna
2 łyżki
marchewka
2
seler
2
smalec
2 łyżki
sól do smaku
Sklep Prymat
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
cebula
2 sztuki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
bulion warzywny
1 litr
Owoc jałowca cały Prymat
7 sztuk
kasza jęczmienna
2/3 perłowa
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z dzika duszone w warzywach

Żeberka z dzika (ja używałem mrożonych także mięso było skruszone) nacieramy solą peklową i odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. W tym czasie drobno kroimy marchew, selera oraz cebulę. Na mocno rozgrzanym smalcu smażymy żeberka obtaczane w mące na złoty kolor. Usmażone przekładamy do dużej miski. Pozostały ze smażenia smalec przelewamy do dużego garnka, który stawiamy na ogień. Wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem 5 minut. Następnie dodajemy żeberka, zalewamy bulionem (tak aby przykryło żeberka, w razie potrzeby można uzupełnić wodą). Dodajemy ziele angielskie, pieprz kolorowy, jałowiec, liść laurowy mieszamy i dusimy ok 1,5h. Mięso powinno lekko odchodzić od kości. Po tym czasie dodajemy koncentrat, sól do smaku i dusimy jeszcze ok. 10-15 minut. Jeśli gęstość sosu nas nie zadowala zaciągamy mąką.
Kaszę jęczmienną płuczemy i gotujemy w mieszance wody i wywaru z żeberek dzika (1 szklanka wody i 1 szklanka wywaru z duszonych żeberek), do wyparowania wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 24.10.2012 10:37
apetyczne ;)
Motorek 16.12.2011 10:39
pycha
Seba 12.06.2011 19:20
ale bym zjadł
pacpaw 31.01.2011 19:53
@Marta S był cały dzik także nie szło zjeść wszystkiego na raz :o) Także co było na zaś zostało zamrożone.
pacpaw 31.01.2011 19:50
@Izabela biedne :(, ale smaczne :)
MAR3STA 31.01.2011 16:36
smaczne te żeberka, a czy zawsze wymrażasz mięso z dzika?
IZABELA29 31.01.2011 15:10
biedne zwierzatko
pacpaw 27.01.2011 09:55
Dokładnie :o) Ile pociechy jest z takiego zwierzaczka ;o)
ben-ka 27.01.2011 09:23
No to w Twoich przepisach mamy rozebranego na części całego dzika:):):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak