Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z kiszonym ogórkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak
1/4 szt
buraki
3 szt
marchewka
1 szt
pietruszka
1 szt
seler
1 kawałek wielkości pietruszki
por
1/3 szt
ziemniaki
4 szt
natka pietruszki
2 łyzki
cebula
2 szt
pieprz mielony
- do smaku
majeranek
- do smaku
Sklep Prymat
mąka
3 łyzki
słodka śmietanka
1/2 szklanki
woda
6 szklanek
barszcz czerwony
- do smaku
bulion
2 szt
ogórki
2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z kiszonym ogórkiem

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki , cebulę i por w pół plasterki .Pokroić 2 buraczki w cienkie słupki , a 1 utrzeć na tarce jarzynowej . Przełożyć do garnka porcję rosołową , ziemniaki, marchew, buraczki , cebulę , por i pietruszkę i seler .Zalać wodą .Dodać kostki bulionowe .Gotować przez godzinę. Wyjąć porcję rosołową , seler i pietruszkę . Obrać mięso ( odrzucić skórki i kości ) i włożyć do zupy razem z utartymi na tarce jarzynowej ( grube oczka ) kiszone ogórki . Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do zupy. Zagotować. Doprawić do smaku barszczem w proszku, mielonym pieprzem , majerankiem .Dodać śmietankę . Podawać posypane natka pietruszki .

Przepis doskonale się sprawdza gdy zostaje nam z poprzedniego dnia trochę rosołu, mamy zawekowane , utarte buraczki ( takie na surówkę ) i zakiszone ogórki. No chyba , że komuś tak posmakuje , że ma ochotę gotować go specjalnie od podstaw ( tzn. rosół , buraczki ).Zestawienie buraczków z kiszonym ogórkiem doskonale sprawdza się w surówkach , a i w tej zupie moim zdaniem również .
Dawno temu już wstawiałam ten przepis na kilku stronach - trochę go poprawiłam - wydaje mi się ,że na lepsze .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 05.07.2011 07:38
Zrobiłam i przekonałam się, że połączenie buraczków i kiszonych ogórków smakuje nie tylko w sałatce, ale również w zupie. Wyszła bardzo smaczna zupa.
anemon 05.07.2011 07:38
Zrobiłam i przekonałam się, że połączenie buraczków i kiszonych ogórków smakuje nie tylko w sałatce, ale również w zupie. Wyszła bardzo smaczna zupa.
anemon 16.03.2011 20:27
Bardzo lubię barszcz czerwony i bardzo lubie kiszone ogórki, wiec połaczenie obu musi być smaczne, a na pewno warto zrobić i sie przekonać.
AGNIESZKA144 01.03.2011 18:43
jeszcze takiego nie jadłam, spróbuję
Gosia40 19.01.2011 16:43
ciekawe połączenie, które muszę koniecznie wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak