Chlebuś

Chlebuś

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas

    6 łyżek
  • drożdże

    5 deko
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 kg
  • mąka żytnia

    1/2 kg
  • woda

    1 litr
  • woda

    1 szklanka
  • otręby żytnie

    1/2 szklanki
  • ziarna słonecznika, dyni, kminku

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zakwas rozrabiam z drożdżami, cukrem i solą, pozostawiam na ok 10 minut, dodaję resztę składników i dobrze wyrabiam, pozostawiam do wyrośnięcia na ok półtorej godziny. Przekładam do wysmarowanych foremek (trzech) - można posmarować jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Pozostawiam jeszcze na 15 minut, żeby się uniósł. Piekę ok godziny w temperaturze 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

09.04.2013 16:13
chętnie bym zjadła

lucyna15

28.12.2011 16:45
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat