Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Biszkopt z truskawkami

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
2 szt
cukier
100 g
cukier waniliowy
1 opak
Sklep Prymat
mąka pszenna
75 g
mąka kukurydziana
50 g
proszek do pieczenia
1/2 paczki
truskawki
500 g
śmietana
250 g
cukier
4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z truskawkami

Utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami ciepłej wody. Ubić sztywną pianę, wyłożyć ją na utarte żółtka. Dodać mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie, tak jednak, by składniki utworzyły jednolitą masę. Wyłożyć ją do posmarowanej tłuszczem formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 25 minut. Truskawki umyć, osączyć. Odłożyć kilka, pozostałe zaś pokroić na kawałki. Posypać łyżką stołową cukru i odstawić na pewien czas. Ubić dobrze schłodzoną śmietanę z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami zimnej wody. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 placki. Na spodnim placku rozmieścić pokrojone truskawki. Przykryć je częścią bitej śmietany. Nakryć drugim plackiem. Wierzch udekorować pozostałą śmietaną i całymi truskawkami. Przed podaniem schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 05.02.2011 13:08
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak