Pieczarki obrać ze skórki, umyć, pokroić w plasterki, wrzucić na roztopione masło, oprószyć solą, mieszając, gotować do całkowitego wyparowania wody. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić obraną, drobno posiekaną cebulę, zeszklić, dodać mięsa mielone, rozdrobnić, przesmażyć, dodać gotowe pieczarki, przemieszać, dolać pomidory z puszki, je także rozdrobnić, dolać koncentrat pomidorowy wymieszany z odrobiną wody. Wszystkie składniki dusić razem, następnie doprawić solą, pieprzem oraz wszystkimi pozostałymi przyprawami i ziołami do smaku. Makaron penne ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale nie do miękkości. Makaron cannelloni włożyć na chwilę do gorącej wody, aby nieco zmiękł. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oleju, ułożyć dwie takie same warstwy: makaron penne, sos pomidorowy, gęsta śmietana, starty żółty ser, przy czym na wierzch, na warstwę śmietany najpierw ułożyć makaron cannelloni, a dopiero później posypać serem. Tak przygotowane danie zapiekać ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st., na 10 minut przed końcem zapiekania, zdjąć przykrycie, by ser i makaron z wierzchu ładnie się zrumienił.