Przepis i sposób przygotowania na: Mięsno boczkowe smarowanie
Mięso wieprzowe możemy użyć to, które pozostało z gotowania zupy.
Skręcamy całość razem w maszynce do mięsa.
Boczek surowy i słoninę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i wysmażamy go na patelni lub w woku.
Dodajemy do niego czosnek od 1 - 2 ząbków - w zależności od tego, czy lubimy dodatek czosnku, czy wręcz go nie znosimy.
Cały czas mieszając wytapiamy boczek, nie dopuszczając by się mocno przesmażył.
Gdy mamy już gotowy tłuszcz i drobiny wysmażonego boczku dodajemy do niego zmielone mięsa i doprowadzamy do tego by wszystko się podsmażyło, ale nie zbrązowiło.
Wyłączamy palnik i ciągle mieszamy do przestudzenia.
Gdy przestygnie przekładamy do słoiczków lub naczyń kamionkowych.