Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki pieczarkowe
1/2 kg pieczarek
30 dag cebuli
Ponadto:
2 łyżki masła roztopionego do posmarowania
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na jasno - złoty kolor, przełożyć do miski. Następnie pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki i usmażyć aż woda odparuje - wymieszać z cebulą i odstawić.
Przygotować ciasto, do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać razem z roztopionym masłem. Powoli wsypując mąkę wymieszaną z solą -zagnieść ciasto i wyrabiać ok 8 minut. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia się ciasta. Po tym czasie przerobić ciasto i rozwałkować na prostokąt ok 5 mm grubości. Farsz przyprawić solą i pieprzem - wyłożyć na całość ciasta i zwinąć w rulonik, pokroić na kawałki ok 3cm szerokości i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.. Kawałki posmarować jeszcze roztopionym masłem i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20-30 minut. na jasno złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.