Przepis i sposób przygotowania na: krokiety z farszem warzywnym
# Farsz:
# 500 g kapusty białej
# 1 posiekana cebula
# 100 g mieszanki warzywnej w paski (marchew por pietruszka)
# 2 łyżki masła
# 1 łyżeczka mąki
# pieprz
# 1/2 szklanki oleju
# 3-4 łyżki bułki tartej
Naleśniki: Z podanych składników przygotować ciasto, dodać 1 łyżeczkę Przyprawy do potraw Kucharek i natkę pietruszki. Usmażyć 12 naleśników. Na naleśnikach układać porcję farszu, złożyć przeciwległe boki i zwijać krokiety. Zanurzać w rozbitym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie na rumiano.
Farsz: Kapustę drobno pokroić, zalać wrzącą wodą i zagotować, odsączyć. Na maśle zeszklić cebulę i dodać do niej kapustę i warzywa, doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości. Na koniec oprószyć mąką. Ostudzić.
Krokiety podawać Sosem Grzybowym lub Barszczem czerwonym.