Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z owocami i galaretką
Biszkopty wymieszać z masłem i wyłożyć nimi dno tortownicy (mocno dociskając do dna) .
Ser, cukier i mączkę kukurydziana wymieszać mikserem na puszystą masę.
Dodawać do masy serowej pojedynczo jajka, każde następne wtedy, gdy poprzednie się zmiesza całkowicie z masą .
Następnie dodajemy sok z cytryny i mieszamy jeszcze 1-2 minuty .
Do tak przygotowanej masy dodajemy rozdrobnione wcześniej owoce i lekko mieszamy je z masą serową.
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pokruszonymi biszkoptami.
Pieczemy ok. 40-45 minut.
Nie wyciągamy upieczonego sernika z piekarnika tuż po upieczeniu, lecz pozostawiamy go w piekarniku z otwartymi drzwiczkami ok.10 - 15 minut.
Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 2 1/2 szklanki gorącej wody dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego oziębienia.
Na wystudzonym serniku układamy dekoracyjnie owoce (winogrona, truskawki, maliny, banany, mandarynki itp).
Krzepnącą galaretką zalewamy udekorowany owocami sernik i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.