Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w słodko - pikantnej glazurze
Kaczkę (wypatroszoną już) dokładnie umyć, w razie potrzeby powyrywać resztkę piórek:) głowę odciąć a wykałaczką spiąć skórę wokół i osuszyć. Natrzeć z każdej strony(i w środku) jarzynką i odstawić do lodówki na ok 2 h pod folią.
Glazura: Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Zdjąć skórkę z jednej pomarańczy (bez białej części) i pociąć na cieniutkie paseczki. Do rondelka wycisnąć sok z jednej mandarynki, półtorej pomarańczy i dodać ok 7 łyżek sosu słodko - pikantnego (Tao Tao). Wstawić na najmniejszy ogień, doprawić imbirem mielonym i pieprzem cayenne (oba smaki słodki cytrusów i pikantny chili muszą być wyczuwalne),dorzucić skórki i potrzymać chwilę na ogniu. Kaczkę dokładnie wysmarować mieszanką (od wewnątrz również) a trochę sosu zostawić.Wykałaczkami związać jej tylną część i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i wstawić kaczkę na środkową półkę. Po godzinie pieczenia (podlać ją w trakcie wytopionym sosem z naczynia) odwrócić ją na drugą stronę i piec kolejną godzinę. Następnie znów odwrócić piersiami do dołu, podlać resztą sosu z garnka, zwiększyć temperaturę do 200stopni, dokoła kaczki rozrzucić pióra cebuli i tak piec już na niższym poziomie ok 15-20min. W sumie kaczka piekła się ok 2,5 godziny.