Słoneczna potrawka z jagłami

Słoneczna potrawka z jagłami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg świeżych kurek

    50
  • cebula

    1
  • szklanki pokrojonych w paski warzyw - selera, pietruszki i pora

    1/2
  • smukłe marchewki

    2
  • strąka papryki żółtej i czerwonej

    po 1/2
  • duży, żółty pomidor albo garść koktaljowych

    1
  • szkl. śmietany wymieszanej z 1/2 łyżeczki mąki

    1/2
  • łyżki masła do grzybów + 1 łyżeczka do kaszy

    2
  • łyżeczki papryki mielonej słodkiej

    1/3
  • szkl. kaszy jaglanej

    1
  • szkl. płynu

    2
  • czubata łyżka posiekanych listków pietruszki

    1
  • czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii

    2
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • ser topiony

    50 (z papryką)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

słoneczna bo w barwach lata...

Kaszę dokładnie przepłukać na sicie, zalać w rondelku 2 szkl. płynu - ja dałam wodę z mlekiem, pół na pół, dodać po łyżeczce masła i soli, ugotować. Do ugotowanej kaszy dodać posiekane zioła, wymieszać. Marchewkę pokroić w plasterki, można naciąć wzdłuż dookoła rowki, wtedy krążki będą wyglądać jak kwiatki. Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w paski. Warzywa korzeniowe i cebulę obrać, drobno posiekać. W szerokim rondlu rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulkę, posypać papryką w proszku, rozmieszać dokładnie. Dodać marchewkowe krążki, warzywa korzeniowe i grzyby, dusić pod przykryciem ok. 10-15 min. Następnie dodać paprykę świeżą i pomidora, po chwili oprószyć solą, pieprzem i zabielić śmietaną (albo dodać serek i śmietanę - poddusić aż serek się rozpuści). Podawać z kaszą jaglaną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka/picola

14.08.2011 23:34
dobre

Misia90

08.08.2011 22:51
fajne

Marysia

08.08.2011 21:06
fajne

Karolina69

08.08.2011 17:42
fajne

Koper

17.01.2011 21:10
kasza jaglana jest pyszna :) a ten przepis bardzo mi się podoba :)

SmacznaPyza

18.11.2010 09:30
Dziewczyny, jagły to kasza jaglana - kasza z prosa - bardzo zdrowa, najzdrowsza z kasz! zawiera najwięcej żelaza i krzemionkę, która świetnie działa na skórę, paznokcie i włosy. Poza tym jest bardzo lekko strawna więc poleca się ją osobom chorym i po chorobie, szczególnie po infekcjach górnych dróg oddechowych i różnych operacjach. Jest też bezglutenowa - idealna dla dzieciaków z celiaklią. Nadaje się do zup, jako dodatek do mięs z sosem, do sałatek zamiast kuskusu, można ją gotować na mleku jak ryż albo zapiekać - polecam!

Ewelina47

18.11.2010 09:17
jagły ? coś nieznane mi

Karolcia12

18.09.2010 22:34
Co to są te jagły? ale fajnie się prezentuje

plocia

18.09.2010 18:22
smakowicie wygląda, ciekawie

justyna111

18.09.2010 13:56
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat