Borówka brusznica do mięs

Borówka brusznica do mięs

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg gruszek [ew.jabłek lub pół na pół]

    1
  • dkg cukru

    30
  • szkl. wody

    1
  • cm kory cynamonu [niekoniecznie]

    2
  • sztuk goździków [niekoniecznie]

    3-5
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uwielbiam takie borówki! Są doskonałe do pieczonego mięsa albo domowego pasztetu. Można je podać np. w wydrążonych połówkach brzoskwiń...

Owoce brusznicy (podobnie można przyrządzić żurawinę) dokładnie przebrać usuwając wszystkie listki , gałązki i ew.owoce nadpsute, dokładnie opłukać i osączyć na sitku. Gruszki [ ew.jabłka] umyć , obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Wodę zagotować razem z cukrem w dość wysokim rondlu [owoce gotując się będą pękać i pryskać sokiem] . Do wrzącego syropu wsypać brusznicę i gotować ok. 15min. pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu , żeby nie wykipiało . Następnie dołożyć pokrojone w kawałki gruszki i ew. przyprawy i dalej gotować ok.20-30 min. Gorącym przetworem napełniać wyparzone słoiki i od razu zakręcać. Stawiać do góry dnem i zostawić tak do całkowitego ostygnięcia . Gruszki można pokroić dowolnie , jeśli są miękkie i tak się rozgotują, ja kroję grubo bo lubię jak zostają takie większe kawałki. Brusznice i żurawina są bardzo kwaśne i ta ilość cukru nie sprawi, że to będzie słodki dżem, nie martwcie się. Kiedyś w literaturze kulinarnej spotkałam się z przepisem, w którym pod koniec gotowania należało do borówek dodać kieliszek brandy - ja jeszcze nie próbowałam, ale kto wie? Gorący przetwór jest dość rzadki, ale te owoce mają bardzo dużo pektyn i ładnie wszystko krzepnie stygnąc . Tak przyrządzone brusznice podaje się jako dodatek do zimnych mięs , pasztetów albo do pieczonego ptactwa.

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rutynka

02.04.2012 10:42
mm rewelacja!

jasiek

12.10.2011 22:01
dobre jedzonko:)

jasiek

12.10.2011 22:01
dobre jedzonko:)

jasiek

12.10.2011 22:01
dobre jedzonko:)

Misia90

07.08.2011 02:52
fajne

Marysia

07.08.2011 02:21
fajne

Karolina69

07.08.2011 02:10
fajne

gosia561

04.08.2011 15:59
lubię brusznice

MAŁY

21.01.2011 07:10
pyszne zapewne bo naturalne

SmacznaPyza

26.10.2010 10:15
Ben-ka, możesz tak samo przygotować żurawinę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat