Cukiniowe łódeczki z kuskusem na pomidorach

Cukiniowe łódeczki z kuskusem na pomidorach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • średnie cukinie

    2
  • ząbki czosnku

    6
  • oregano

    1 1/2 łyzki
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- Kuskus zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5 minut, rozdrabniamy widelcem
- Cukinie myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż. Łyżeczką wydrążamy miąższ, który siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine razem z posiekanym czosnkiem 5 minut. Następnie dodajemy obranego ze skórki i posiekanego pomidora. Dusimy 2 minut, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Kuskus mieszamy z masą cukiniowo-pomidorową.
- Wydrążone cukinie napełniamy farszem. Dekorujemy plastrami sera mozzarella. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką zimnej wody. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, 180 stopni Celcjusza.
- Na łyżce z oliwy podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy, mieszamy i dusimy, aż sos zgęstnieje.

Podajemy ciepłe, na pomidorowym sosie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata77

20.07.2011 08:29
ooo cukinia, uwielbiam i fajny przepis

Ewelina45

24.10.2010 18:37
pycha

ana00

18.10.2010 14:34
Pięknie to wygląda ;) głosik

etka

15.09.2010 15:41
z kuskusem nigdy nie robiłam, ciekawy pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat