Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec
Mak płuczemy zimną wodą i odcedzamy na gęstym sicie. Musi być dokładnie odsączony z wody bo w przeciwnym razie masa makowa będzie rzadka. Mak przekładamy do garnka i zalewamy ciepłym mlekiem. Dwie szklanki mleka na szklankę maku. Po 15 minutach garnek stawiamy na ogniu i masę podgrzewamy przez około 25 minut. Taki mak mielemy w maszynce dwa razy a jeśli potrzeba to trzy razy. W rondlu rozpuszczamy masło i miód pszczeli bo taki jest najlepszy. Wrzucamy bakalie, dodajemy mak i podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie chłodzimy masę i dodajemy żółtka z cukrem i ubitą piane z białek.
Ciasto:
Do przesianej mąki wlewamy małym strumieniem roztopione i przestudzone masło. Następnie dodajemy jajka, cukier i drożdże rozmieszane w śmietanie. Na początku ciasto siekamy nożem, potem zagniatamy rękoma.
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta, nakładamy masę makową i zwijamy roladę. Dokładnie zlepiamy końce rolady by w trakcie pieczenia masa nie wyciekła. Roladę zawijamy luźno w pergamin i przenosimy do formy wysmarowanej masłem. Ja moje piekłam w keksówkach. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do piekarnika średnio nagrzanego i pieczemy około 40 minut.