Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierożki drożdżowe z jabłkami

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
2 szklanki
drożdże
2 dag
jaja
2 szt
cukier kryształ
1 łyżka
mleko
150 ml
masło
5 dag
jabłka
0,5 kg
cynamon
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki drożdżowe z jabłkami

Do ciepłego mleka dodać 2 łyżki mąki, cukier i rozkruszone drożdże, odstawić do wyrośnięcia. następnie dodać 1 jajko, roztopiony tłuszcz i dokładnie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek położyć cząstkę jabłka, oprószyć cynamonem, złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi ciasta. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte pierożki posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do piekarnika ok 200 stopni i piec przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 05.03.2014 22:27
Smakowicie wyglądają.
Iwusia 04.05.2013 22:47
fantastyczne
olkaaa 17.07.2012 08:43
przepyszne pierożki
gusia1000 20.12.2011 22:32
Super.
Barbara/zuza22_85 20.03.2011 18:41
musze zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak