Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowy makowiec zawijany, z gotową masą makową
Spodziewacie się gości a może tak po prostu naszła Was ochota na domowe ciacho? Polecam ten przepis na ekspresowy makowiec zawijany:
- gotowa masa makowa,
- ciasto drożdżowe na bazie świeżych drożdży,
- po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Drożdże roztarłam z łyżeczką cukru, dodałam 1/3 szklanki letniego mleka, wymieszałam, posypałam łyżką mąki i odstawiam do wyrośnięcia.
Roztopiłam masło a cukier ubiłam lekko z jajkami widelcem, dodałam trochę cukru z wanilią.
Do miski wsypałam 3/4 porcji mąki, szczyptę soli, dodałam wyrośnięte drożdże, dalej mieszając cukier z jajkami, resztę letniego mleka, stopione letnie masło i wyrabiałam drewnianą łyżką, aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski. Przykryte ściereczką postawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do masy makowej dodałam płynny miód i bakalie. Po pół godzinie ciasto sporo podrosło, dodałam więc resztę mąki i wyrobiłam raz jeszcze. Rozwałkowałam je na blacie, podsypując mąką, rozsmarowałam na wierzchu masę makową zostawiając kilkucentymetrowy odcinek z brzegu do zawinięcia. Zrolowałam i zapakowałam do keksówki.
Piekłam około godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka.