Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wołowa
Mięso oczyszczone z tłuszczu umyć i osuszyć.
Następnie 3-4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą (2-3 łyżeczki w zależności ile mięsa mamy), rozgniecionymi ziarenkami ziela i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie mięso.
Pozostałymi ząbkami czosnku naszpikować mięso i posypać roztartym w dłoniach majerankiem i rozmarynem. Polać olejem i zostawić na około 2 godziny.
Po tym czasie włożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Kostkę mięsną rozpuścić w wodzie, dodać czerwone wino, podlać mięso, przykryć pokrywą i wstawić do zimnego pieca.
Piec najpierw w temperaturze 220 stopni przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze ok. 1,5 godziny.
Takie mięso jest soczyste i aromatyczne. Wywar z pieczeni można wykorzystać do sosu.