Grzyby kilkakrotnie przepłukać, moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, aż do napęcznienia, po czym gotować na wolnym ogniu do miękkości. Kapustę przepłukać, jeśli jest zbyt kwaśna, osączyć, zalać wodą i gotować do miękkości, co jakiś czas mieszając, ostudzić, drobno pokroić. Drobno pokroić także ugotowane grzyby, połączyć z kapustą, dodać posiekaną i zrumienioną na oleju cebulę oraz odrobinę wywaru z grzybów - aby nadać smak oraz aby farsz nie był zbyt suchy, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować ciasto na pierogi (przepis znajduje się w mojej księdze), rozwałkować je na grubość ok. 1-2 mm, wykroić szklanką kółka, po czym na środku każdego z nich ułożyć farsz i dokładnie zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię.