Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa wigilijna.
* 5 garści prawdziwków suszonych
* 12,5 dag masła prawdziwego
* 1 duża cebula
* 1 czubata łyżka przyprawy uniwersalnej
* 1 listek laurowy
* 2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
* natka pietruszki
* sól, pieprz
Grzyby namoczyć w 3 litrach wody. Ugotować w tej samej wodzie do miękkości z przyprawą uniwersalną i listkiem laurowym ok. 30 minut, przecedzając wcześniej, by usunąć ew. zanieczyszczenie z grzybów.
Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na rozpuszczonym maśle, zasypać mąką i dobrze rozmieszać. Wlać trochę wywaru z grzybów, zagotować i całość wlać do prawdziwków. Mieszając co jakiś czas chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z grubym makaronem i posypaną natką pietruszki.