Przepis i sposób przygotowania na: Karp pieczony
Pieczenie karpia to jeden ze sposobów na przyrządzenie tej pysznej ryby. Tłuste ryby świetnie nadają się pieczenia - wystarczy szczypta przypraw, sok z cytryny i to wystarczy, aby danie było smaczne i gotowe do jedzenia.
1. Dzwonka karpia solę, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję pieprzem, estragonem, przyprawą do ryb i przekładam pokrojoną cebulą, po czym wkładam do lodówki pod przykryciem na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
2. Nagrzewam piekarnik z termoobiegiem do 180 C. Układam dzwonka karpia na blasze wysmarowanej grubo olejem, posypuję cebulą, układam na każdym dzwonku kawałek masła i wstawiam do piekarnika na 20-25 minut. W czasie pieczenia, przewracam dzwonka, żeby przeszły sosem.
3. Podaję z plasterkami cytryny, na ogrzanym półmisku.