chłodnik:w sokowirówce wycisnąć sok z pomidorów i papryki wymieszać z sokiem z kapusty kiszonej doprawić solą czosnkową do smaku i poypać natką pietruszki,gołąbki:kapustę oczyścić i zaparzyć odzielając liście,ryż odgotować odcedzić,grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 0,5godz.następnie odgotować ok.0,5godz.odcedzić i posiekać cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie,dodać ryż i grzyby doprawić i wymieszać,na liście nakładać farsz i zawijać,na dno rondla włożyć liście kapusty na nie położyć gołąbki i zalać wodą dodać liście laurowe,kostkę ,kucharek i pieprz,dusić pod przykryciem ok.1,5godz.dodać koncentrat pomidorowy i gotować 10min.z masła i mąki zrobić zasmażkę stopniowo mieszając dodać sos z rondla,całość przelać do gołąbków i chwilę gotować.