Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać jajko, kurkumę , curry , szczyptę soli ..Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części i dodać do niej tyle mąki ile zajmuje objętościowo ¼ masy ziemniaczanej. Wsypać mąkę ziemniaczaną .Dobrze wyrobić ciasto.( Czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , i formować na dłoni w takie ,,łezki ,,( to się robi takim jednym ruchem ,, poturlania ,, ciasta - z brzegów jest cieńsze a grubsze w środku ). Gotować w osolonym wrzątku ( z łyżka oleju ) aż wypłyną .
Takie kopytka są żółciutkie i lekko doprawione curry. Doskonale nadają się do mięs .Można też podawać z sosem np. grzybowym , smażonymi pieczarkami, boczniakiem lub okraszone skwarkami z surówkami.