Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2
  • op. cukru waniliowego 16g

    1
  • łyżeczki soli

    1/4
  • łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

    po 1/2
  • olej roślinny

    do smażenia:
  • cukier puder

    do oprószenia:
  • kefir

    400 g
  • mąka

    1 szkl.
  • jabłka

    2 duże (antonówka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

To bardzo popularna przekąska i deser a u mnie w domu jedna z ulubionych potraw śniadaniowych :-)

Jabłka umyć, cieniutko obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Kefir roztrzepać z jajkami i solą, dodać cukier waniliowy i przesianą mąkę, utrzeć aby nie było grudek - ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodać starte na cienkie plasterki (ja to robię na małej szatkownicy) jabłka, wymieszać dokładnie aby wszystkie plasterki pokryły się ciastem. Dopiero wtedy oprószyć ciasto proszkiem do pieczenia zmieszanym z sodą, wymieszać i od razu przystąpić do smażenia. Na rozgrzaną patelnię nalać trochę oleju, nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć na złoto-brązowo z obu stron, zdejmować na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. W przepisie proponuję użyć jabłek Antonówek - w/g mnie są najlepsze do placków, ale można użyć innych. Z podanej ilości składników usmażyłam 30 dość dużych placków.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

14.04.2012 09:52
mniam mniam...;D

SmacznaPyza

07.04.2012 13:58
komentarze Bożeny jak zwykle powalające.....

BozenA

06.04.2012 20:27
mmmm

BozenA

06.04.2012 20:27
mmmm

Misia90

07.08.2011 02:50
fajne

Marysia

07.08.2011 02:19
fajne

Karolina69

07.08.2011 02:09
fajne

Rogalik

23.06.2011 17:23
lubię

gosia47-47

12.05.2011 19:50
smaczne

Koper

04.03.2011 18:48
to tez i moje jedno z ulubionych śniadań :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat