Smocza zupa

Smocza zupa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka z kurczaka

    3
  • szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę

    2
  • mała marchewka

    1
  • kawałku korzenia pietruszki, selera i kawałek pora (wszystko posiekane, ok. 1 szkl.)

    po 1
  • szklanki kwasu ogórkowego

    1/2
  • ząbki kiszonego czosnku

    2-3
  • pęczka koperku

    1/2
  • szklanki gęstej śmietany 22% albo kremówki (musi być dobrej jakości żeby się nie zwarzyła w kwaśnej zupie)

    3/4
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • ziele angielskie całe

    2 ziarna
  • kminek mielony

    kilkanaście ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Smoki bardzo lubią zupę ogórkową i zabierają ją w termosach na wycieczki...zaprzyjaźniona żaba nie lubi marchewki i zawsze ją wyławia...
Książka Beaty Krupskiej \"Sceny z życia smoków\" to bajkowa opowieść o sympatycznych smokach. Była u nas w domu, kilkanaście lat temu, czytana codziennie a później wielokrotnie do niej wracaliśmy. Pełna zabawnych postaci i śmiesznych dialogów. Tak więc od wielu lat zupa ogórkowa, chociaż zwyczajna, jest u nas zwana właśnie \"smoczą\" zupą.

Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, zalać niewielką ilością zimnej wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek i gotować na małym ogniu aż mięsko będzie zupełnie miękkie, wyjąć, przestudzić, oddzielić mięso od kości. Do gorącego wywaru dodać ziemniaki, gdy będą miękkie dosypać posiekane warzywa, i chwilkę pogotować. Dodać obrane mięso, starte na tarce jarzynowej ogórki (razem ze skórką), posiekany czosnek i połowę koperku, ew. dolać kwas ogórkowy albo trochę wody (my lubimy kwaśną!), zagotować, doprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia zabielić śmietaną, podawać posypaną resztą koperku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

24.04.2012 22:18
jaki swietny tytuł

Misia90

06.08.2011 05:55
fajne

Marysia

06.08.2011 05:40
fajne

Karolina69

06.08.2011 05:32
fajne

SmacznaPyza

30.11.2010 10:32
taką lubimy najbardziej :-)

IZABELA29

30.11.2010 09:02
z dużą ilością koperku ..pycha.

Pajecznik

03.11.2010 19:30
pycha :)

Grażyna13

02.11.2010 09:39
Książke znam a ogórkową uwielbiam :)

zuzanna6

28.10.2010 08:10
świetne

wedith1

05.09.2010 16:35
Świetny opis i przepis :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat