Przepis i sposób przygotowania na: Prowansalska jarzynowa.
* ok.2l gotowego rosołu lub dowolnego bulionu
* 0,5 kg mieszanki warzywnej 8-składnikowej
* ok.30 dag kapusty pekińskiej
* ok.20 dag pieczarek
* 1 cebula
* 4 łyżki oleju
* 1 czubata łyżka przyprawy Kucharek
* 1 łyżka płaska przyprawy prowansalskiej
* 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki śmietany
* 2 łyżki mleka
* 1 łyżeczka mąki
* pieprz mielony czarny
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 1 liść laurowy
Zagotować rosół , ew. bulion.Kapustę pekińską opłukać i posiekać, wrzucić do rosołu.Pieczarki oczyszczone i cebulę pokroić dowolnie i poddusić na oleju.Dołożyć do kapusty.Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, wsypać przyprawę prowansalską i przyprawę Kucharek.Dodać koncentrat pomidorowy i chwilkę pogotować.Wrzucić mrożonkę warzywną i gotować do miękkości warzyw.Jeśli ktoś chce może dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, choć zupa jest dostatecznie gęsta i syta.Ew. doprawić solą i pieprzem.
Śmietanę wymieszać z mlekiem,roztrzepać z mąką.Wlewać po troszku łyżką gorącą zupę i mieszać energicznie.Zahartowany zabielacz wlać do zupy i mocno podgrzać mieszając, by nie dopuścić do wrzenia.Można posypać zieleniną.