Ciasto tarte z truskawkami do kawy

Ciasto tarte z truskawkami do kawy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    500 g
  • margaryna lub masło roślinne

    250 g
  • jajka

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • truskawki

    30 - 40 dag
  • kakao

    3 łyżki
  • margaryna

    125 g
  • woda

    6 łyżek
  • kakao

    4 łyżki
  • cukier

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielamy żółtka od białek.

Zarabiamy ciasto z krupczatki, masła lub margaryny, proszku do pieczenia i 5 żółtek.
Po wyrobieniu ciasto dzielimy na 3 części.
Do jednej części dodajemy kakao.

Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
Na tak przygotowaną blaszkę ścieramy na jarzynówce jedną część białego ciasta, na jasne ciasto ścieramy ciasto z dodatkiem kakao na tarce jarzynówce (jak najgrubszej).

Białka ubijamy z odrobiną soli i z 3/4 szklanki cukru i wykładamy sztywną pianę na ciasto ciemne ciasto.
Na pianę wykładamy truskawki - latem świeże ( obecnie dałam część truskawek pozostałych po zrobieniu nalewki i część truskawek mrożonych.

Pozostałą - jasną część ciasta ścieramy delikatnie na pianę z owocami.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. lub 150 - 160 stopni C z termoobiegiem - około 45 minut.

W tym czasie przygotowujemy polewę:
Margarynę stapiamy z wodą (6łyżek), kakao i cukrem, i ucieramy wszystko na gładko.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je przygotowaną polewą lub posypujemy je tylko cukrem pudrem ale to już wg smaku piekących

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

23.08.2011 15:22
smaczne mniam aż ślinka leci

ewelinapac

15.02.2011 13:42
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat