Przepis i sposób przygotowania na: Chleb I
Ugotować obranego niedużego ziemniaka w niewielkiej ilości wody, gotować aż będzie bardzo miękki. Następnie rozdziabać go widelcem razem z wodą po gotowaniu ziemniaka, dodać łyżeczkę soli, pół szklanki mąki chlebowej żytniej i 1/3 szklanki maślanki. Powinna powstać średnio luźna papka. Odstawić to na dobę.
Do rozczynu dodać 1 kg mąki chlebowej żytniej, 3 łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, 1/8 kostki drożdży, 1 litr wody ciepłej i 1/2 szklanki maślanki. Wszystko razem wyrobić- jest to produkt półpłynny, jak jest za gesty dodać trochę więcej ciepłej wody. Odstawić na 3-4 godziny. Odlać szklankę, nawet niecałą- przelac do słiczka i trzymac szczelnie zamknięty w lodówce- to będzie nasz zakwas na następny raz, nie trzeba już będzie robić zakwasu z ziemniaka. Zakwas można trzymać w lodówce spokojnie 2 tygodnie, jak dłużej nie robimy chleba, to zakwas można zamrozić nawet.
Do wyrośniętego ciasta dodać 1 szklankę mąki tortowej, 1/2 kg mąki chlebowej żytniej, siemię, pestki i otręby. Wyrobić ciasto. Ciasto ma być gęstości ciasta drożdżowego jak jest za rzadkie dosypywać mąkę (najlepiej pół na pół pszenną i chlebową).
Przygotować 3 blaszki keksowe. wysmarować je smalcem bardzo dokładnie. Ciasto podzielić na 3 równe części i włożyć do blaszek.Powinno zajmować połowę objętości każdej blaszki. Odstawić na jakieś 2 godziny do wyrośnięcia- ciasto ma podwoić swoją objętość.
Piec w 180 stopniach 1 godzinę i 40 minut.
Po upieczeniu- jeszcze gorący chleb wyjąć z blaszek i posmarować wierzch smalcem. Dzięki temu po ostygnięciu skórka będzie miękka, chrupiąca i gładka. Jak tego nie zrobimy to będzie strasznie twarda.
Gotowy chleb można np pokroić w kromki i zamrozić. Po odmrożeniu będzie równie smaczny.