Zrazy w sosie z grzybów suszonych i śmietany

Zrazy w sosie z grzybów suszonych i śmietany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe lub drobiowe

    50 dag
  • kajzerki

    2 szt
  • jajko

    2 szt
  • masło

    3-4 łyżki
  • czosnek

    2 duże ząbki
  • posiekana natka

    2 łyżki
  • śmietana

    300 ml
  • mąka

    2 - 4 łyżki
  • grzyby suszone

    6 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby płuczemy, zalewamy czystą ciepłą wodą i odstawiamy przynajmniej na 2 - 3 godziny - a najlepiej na całą noc i jeśli są duże kroimy je na mniejsze i gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Kajzerki namaczamy w ciepłej wodzie, dokładnie je odciskamy i dodajemy do mięsa - ja zrobiłam z mięsa mieszanego z łopatki i i indyczego - dodajemy, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 płaską łyżkę masła, posiekaną natkę i jaja.
Doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo mielonego - bezpośrednio do mięsa) i solą.
Masę wyrabiamy dokładnie, aż stanie się kleista.
Formujemy owalne zrazy.
Obtaczamy zrazy w mące i obsmażamy je na pozostałym maśle.
Zrazy układamy w rondlu i dodajemy ugotowane grzyby razem z wywarem, w którym się gotowały.
Dusimy na wolnym ogniu - 20 minut.
Na koniec wlewamy śmietanę, jeszcze raz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami posypane natką, lub jako samodzielne danie z pieczywem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ania67

31.12.2010 09:23
Przepyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat