Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cytrynowa z kurczakiem
Smażyć ok 15 minut pod przykryciem.
W tym czasie w moździeżu roztłuc nasiona kolendry.
Zalać warzywa w garnku ok 1/5 litra bulionu, dodać ziele angielskie, połowę kolendry, 1 łyżkę soku z cytryny, piersi z kurczaka (powinno być co najmniej 0,5 kg mięsa), sól i pieprz do smaku. Zagotować i gotowac na wolnym ogniu ok 30 minut.
W tym czasie przygotowac pulpety.
W misce zmieszać mąkę, z proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę startą z cytryny, resztę kolendry, rozmaryn suszony, kminek, mleko, 1 łyżkę soku z cytryny, trochę soli i pieprzu i 1 łyżkę roztopionego masła. Wyrobić ciasto- jak za rzadkie dosypac troszkę mąki.
Zupę ostudzić, wyjąć kurczaka, i wyłowić ziele angielskie. Zmupę zmiksować za pomocą blendrea, ale tak, żeby nie była cąłkowitym kremem, ma ostać troszkę grudek. Dodać pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Zagotować. do gotującej się zupy wrzucać pulpeciki formowane w wcześniej przygotowanego ciasta. Pulpeciki nie powinny być zbyt duże.
Gotowac aż pulpeciki będa miękkie- ok 15-20 minut.