Przepis i sposób przygotowania na: Seniczek w paski, z czekoladową polewą i granolą
Przygotowałam polewę: do rondelka wsypałam 4 łyżki cukru, dolałam 2 łyżki mleka, do tego dołożyłam ok.5 dkg masła i 3 łyżki kakao naturalnego - wszystko razem podgrzałam mieszając aż składniki się połączyły. Do metalowego kubeczka wsypałam 1 łyżeczkę sypkiej żelatyny i zalałam ją 4 łyżkami zimnej wody a po 5 minutach postawiłam kubek na ogniu i mieszając podgrzewałam aż żelatyna się rozpuściła, ale, uwaga, nie wolno jej zagotować. Rozpuszczoną żelatynę wlałam do polewy i wymieszałam, odstawiłam aby lekko przestygła.
Wierzch i boki sernika posmarowałam obficie polewą. Boki obsypałam granolą (ok. 50 g) a wierzch rozkruszonymi białymi michałkami (4-5 sztuk)