Tort inaczej

Tort inaczej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    20 dag
  • cebula

    1/2 sztuki
  • śmietana kwaśna

    100 ml
  • szynka

    15 dag
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • posiekana zielenina

    2-3 łyżki
  • żubrówka

    50 ml
  • bulion

    150 ml
  • grzybki marynowane

    5-8 sztuki
  • kremówka

    200 ml
  • parmezan

    2-3 łyżki
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • chleb czerstwy

    1 okrągły
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chleb obrać ze skórki i pokroić je na 3 blaty, tak jak biszkopt. Bulion wymieszać z wódką i użyć do nasączenia chleba. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie wraz z posiekanymi pieczarkami. Pod koniec duszenia dodać posiekaną zieleninę i kwaśną śmietanę tak, żeby pieczarki wraz z innymi składnikami miały konsystencję kremu. Można zagęścić bułka tartą. Szynkę pokroić, podsmażyć na oliwie z odrobiną bulionu, na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Podsmażać, aż masa zgęstnieje. \"Tort\" przełożyć masą z pieczarek, a następne blaty masą z szynki. Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać do niej żółtko jaja i przyprawy do smaku. Użyć jej do posmarowania wierzchu i boków tortu. Parmezan wymieszać z bułka tartą i obsypać nim wierzch i boki. Wierzch ozdobić pokrojonymi grzybkami marynowanymi. Podgrzać przez 1-2 minuty w piekarniku, żeby ser delikatnie się rozpuścił. Podawać od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

09.02.2013 21:38
pomysłowe

Iwusia

29.08.2011 23:19
super :)

Anna141

25.03.2011 09:41
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat