Przepis i sposób przygotowania na: Eklery z bitą śmietaną i dżemem truskawkowym
Zagotować wodę z solą oraz masłem.
Do gotującej się wody z dodatkami dodawać mąkę i gotując ucierać aż do powstania gładkiej masy.
Masę przestudzić, i do przestudzonej dodawać jaja - każde następne jajko dodajemy, gdy poprzednie będzie już dobrze wmiksowane w ciasto.
Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy i na przygotowaną blachę wyciskamy podłużne korpusiki z ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 195 - 200 stopni C. i pieczemy eklerki około 19- 22 minuty.
Upieczone odstawiamy do ostudzenia i po ostudzeniu przekrawamy je wzdłuż na pół.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
Ubitą śmietankę nakładamy na spodnią część ostudzonej eklerki, tak, by środek pozostał wolny - tylko brzegami.
W pusty środek nakładamy po ok. 1 łyżeczce dżemu i nakrywamy je wierzchnią częścią.
Wierzchy gotowych eklerek ozdobić polewą czekoladową i ozdobnym wężykiem z pozostałej ubitej śmietany, lub posypać kokosem albo cukrem pudrem
Smaczne ciacho na podwieczorek i nie tylko. Dżem możemy zastąpić miękkimi owocami: jagody, poziomki, maliny, jeżyny lub truskawki.