Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gruszki w sosie waniliowym

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki
50 dag
cukier
3 łyżki
mleko
250 ml
cukier waniliowy
15 g
Sklep Prymat
żółtko jajek
2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w sosie waniliowym

Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i ugotować wrzucając do wrzącej wody (ok 0,5l). Gdy są miękkie, odcedzić i ułożyć w salaterce. Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru do białości. Zagotować mleko z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Wrzące mleko wlewać powoli do utartych żółtek stale ubijając. Masę wstawić do naczynia z wrzącą wodą i ubijać na parze. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć, ostudzić mieszając od czasu do czasu. Zimnym sosem zalać ugotowane gruszki. Oziębić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 17.12.2013 14:52
proste i smaczne
ben-ka 17.12.2013 10:52
Musiały być smaczne.
romanrafal
romanrafal 30.11.2013 15:44
super pyszne gruszeczki
Kate131 23.01.2013 15:45
pycha
Kate131 23.01.2013 15:44
pycha
kate.500 26.07.2012 22:29
cudowny deserek
Iwona51
Iwona51 23.12.2011 09:06
smaczna
mehia 21.05.2011 21:19
niezłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak