Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Knedle czeskie

5.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
1,5 szklanki
drożdże
3 dag
jajko
2 szt
mleko
3/4 szklanki
boczek wędzony
15 dag
sól
do smaku
Sklep Prymat
kajzerka
3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle czeskie

Do mąki dodać drożdże wymieszanymi z 2 łyżkami ciepłego mleka, jajka, resztę mleka, sól do smaku, następnie ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Połowę boczku pokroić w kostkę, stopić, włożyć do niej pokrojone w kostkę bułki i zrumienić. Lekko przestudzone grzanki razem z tłuszczem i skwarkami dodać do ciasta i wyrobić. Odstawić na godzinę aby wyrosło. Następnie formować niezbyt duże knedle, kłaść je do wrzącej osolonej wody i gotować 10-12 minut. Odcedzić, okrasić pozostałym stopionym boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 25.11.2012 10:59
ekstra
ziutula
ziutula 29.08.2012 22:24
dla mnie do gulaszu..
mehia 18.03.2011 17:05
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak