Przepis i sposób przygotowania na: Tort Dobosza
30 dkg cukru
⅛ l wody
½ łyżki octu (6%)
6 dkg czekolady lub 3 dkg kakao
masa czekoladowa:
¼ kg masła
3 jaja
20 dkg cukru
wanilia
5 dkg kakao lub 8 dkg czekolady
⅛ l mleka
kieliszek spirytusu lub wódki
5 dkg orzechów zmielonych
Przyrządzić ciasto biszkoptowe. Upiec cztery krążki w wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia tortownicy.
Kakao zmieszać z mlekiem, zagotować ciągle mieszając (masa powinna być gęsta). Jaja ubić z cukrem na parze na pulchną masę, ostudzić w zimnej wodzie ciągle ubijając. Masło utrzeć trzepaczką w kształcie rózgi, połączyć z żółtkami, dodać wanilię, spirytus dodać zmielone orzechy i siekaną skórkę pomarańczową. Krążki przełożyć masą, lekko przycisnąć, boki wyrównać nożem.
Przyrządzić lukier pomadkowy czekoladowy.
Tort dwukrotnie polukrować, przybrać migdałami i skórką pomarańczową.