Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z makiem
4 szkalnki mąki
1 jajko
ciepła woda
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wody dolewamy tyle, aby ciasto nie było za rzadkie.
Mak zalewamy wodą i płuczemy. Przekładamy go do garnuszka i następnie zalewamy go wrzącym już mlekiem. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Mak odcedzamy przez bardzo drobne sitko i mielimy w rozdrabniaczu.
W osobnym garnku roztapiamy masło. Kiedy się roztopi dodajemy mak, oraz cukier z prawdziwą wanilią i miód.
Do rozdrabniacza dajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Tak skruszone dodajemy do masy makowej. Gotujemy, ciągle mieszając na małym ogniu około 3 minuty.
Po ostudzeniu dodajemy żółtko i dokładanie mieszamy.
Ciasto rozwałkować i wykrajać z niego krążki. Na środku układać farsz i zamykać, sklejając na brzegach.
Ugotować we wrzącej wodzie z jedną łyżką oliwy. Wyjmować pierogi jak wypłyną.
Ugotowane pierogi posypuję makiem dla dekoracji.